Welkom op de website van MEE   Click to listen highlighted text! Welkom op de website van MEE

Stem jij ook? Gemeenteraadsverkiezingen

Deelname aan politiek en het openbare leven is één van de 8 kernthema’s van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking dat in 2016 in Nederland geratificeerd werd. In Nederland* wonen minimaal 74.000 (naar schatting oplopend tot 336.000) mensen met een licht verstandelijke beperking (IQ 50 – 70) en nog eens 2,2 miljoen zwakbegaafden (IQ 70- 85). Daarnaast hebben naar schatting 168.000 mensen een Autisme Spectrum Stoornis. Tel daar een percentage niet-aangeboren hersenletsel bij op en de groep kiezers met een niet-zichtbare beperking is omvangrijk.

Op woensdag 21 maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Alle Nederlanders vanaf 18 jaar mogen dan stemmen. Ook mensen met een beperking. Tijdens een Landelijke Kiezersdag op 11 februari 2017 spraken alle tien aanwezige politieke partijen zich al unaniem uit voor hulp in het stemhokje (SP, GroenLinks, VVD, PvdA, CDA, D66, CU, PvdD, SGP en 50Plus). Wat kunnen lokale overheden en partijen voor de aankomende verkiezingen doen om een inclusief stemproces te bevorderen?

1. Organiseer lokale workshops over stemmen
MEE kan in opdracht van en in samenwerking met de gemeente en/of lokale partijen plaatselijk workshops organiseren waarin o.a. op een toegankelijke manier uitleg wordt gegeven over de verkiezingen, waarom het belangrijk is om te stemmen, hoe je de partij kiest die bij je past en hoe je kunt stemmen. Workshop organiseren in uw gemeente? Vul onderstaand formulier in.

2. Toets de begrijpelijkheid van verkiezingsprogramma’s
MEE kan in opdracht van de gemeente en/of lokale politieke partijen ervaringsdeskundigen inzetten om te kijken of de uitingen van verkiezingsprogramma’s toegankelijk en begrijpelijk zijn voor mensen met een beperking. Neem hiervoor contact op met MEE via T 088 633 0 633.

3. Train stembureaumedewerkers, politici en raadsleden
Op 21 maart zullen veel mensen de weg naar het stembureau weten te vinden. En in de aanloop daarnaartoe vinden verschillende contact- en ontmoetingsmomenten plaats met potentiële kiezers. Onder hen bevinden zich zonder twijfel ook mensen met een niet-zichtbare beperking. Zij zijn verbaal vaak goed onderlegd, waardoor de beperking niet direct opvalt. Voor u vanzelfsprekende communicatie en omgang kan daardoor niet het gewenste effect of juist een averechts effect hebben. MEE kan stembureaumedewerkers, politici en raadsleden in de aanloop naar de verkiezingen trainen. Bekijk training >

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Eens sparren?

Click to listen highlighted text!