Welkom op de website van MEE   Click to listen highlighted text! Welkom op de website van MEE

LVB en schulden

De schuldenproblematiek in Nederland neemt toe. We laten ons makkelijk beïnvloeden door trends, reclame en sociale factoren en één foutje op internet leidt al snel tot grote problemen. Zeker als ook (licht) verstandelijke beperkingen een rol spelen bij de schulden.

Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben relatief vaak problematische schulden. Dit heeft vergaande gevolgen. MEE heeft 60 jaar kennis in het ondersteunen van deze kwetsbare groep op alle leefgebieden, waaronder schulden. Daarom weten we dat financiële problemen bijna nooit op zichzelf staan.

Tegelijkertijd worden mensen met verstandelijke beperkingen vaak niet herkend door professionals. Terwijl die beperkingen juist heel nauw kunnen samenhangen met de schuldenproblematiek. De traditionele schuldhulpverlening sluit daarom minder goed aan op mensen die bijvoorbeeld slecht informatie kunnen verwerken, of de consequenties van hun gedrag slecht kunnen overzien. Om die reden deelt MEE haar kennis over het aanpakken en voorkomen van schulden bij mensen met een LVB met professionals.

Gratis e-learnings en video’s voor mensen met een licht verstandelijke beperking

  • MEE en Stimulansz hebben samen animatiefilmpjes ontwikkeld waarin in eenvoudige taal uitgelegd wordt hoe schulden kunnen worden voorkomen en aangepakt. De video’s zijn geschikt voor gebruik door gemeentelijke-, welzijns- en vrijwilligersorganisaties. Vraag gratis aan en maak er direct gebruik van >
  • Speciaal voor (zeer) moeilijk lerende jongeren heeft MEE een e-learning opgezet om hen te leren met geld om te gaan. Dit online leerprogramma is een onderdeel van Smart met Geld, een programma van MEE dat zich richt op het vergroten van de financiële weerbaarheid van kwetsbare jongeren, veelal met een lichte verstandelijke beperking (LVB). Vraag gratis aan en maak er direct gebruik van >
  • MEE heeft in samenwerking met de Rabobank Foundation en het ministerie van SZW een website ontwikkeld voor jongeren van rond de 18 jaar waarin zij handvatten krijgen wat er allemaal komt kijken aan financiële zaken en regelingen bij de overgang naar 18 jaar. Deze website is onderdeel van Smart met Geld. Vraag gratis aan en maak er direct gebruik van >

Trainingen en e-learnings voor professionals en vrijwilligers

  • Trainingspakket voor schuldenaanpak bij mensen met een beperking, bestaande uit e-learningen en trainingen voor professionals in de uitvoering en e-learningen en trainingen voor beleidsmakers (ontwikkeld i.s.m. Stimulansz). Let op! De steun van het Ministerie van SZW maakt het mogelijk om het trainingspakket nog voor een aantal gemeenten aan te bieden voor een gereduceerd tarief.
  • Geaccrediteerde training LVB en schuldenproblematiek voor professionals en vrijwilligers die in het werk te maken (kunnen) krijgen met jongvolwassenen en volwassenen met een licht verstandelijke beperking die financiële problemen hebben
  • Geaccrediteerde e-learning LVB en schuldenproblematiek (alleen beschikbaar in combinatie met de training LVB en schuldenproblematiek)
  • Integrale aanpak en training Smart met Geld voor VSO- en praktijkscholen, bestaande uit trainingen voor leerlingen, train-de-trainermodule, opzet van een lokaal platform met betrokken organisaties en themabijeenkomsten voor ouders)

Meer weten? Neem contact op met een van onze Adviseurs Inclusie via T 088 633 0 633.

Eens sparren?

Download leaflet

Trainingspakket schuldenaanpak: nog aantal gemeenten tegen gereduceerd tarief

Compilatie symposium LVB en schuldproblematiek

Smart met Geld Rabobank Salland

Click to listen highlighted text!