Welkom op de website van MEE   Click to listen highlighted text! Welkom op de website van MEE
Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Open inschrijving: training Vraagverduidelijking

21 juni - 09:00 - 13:00

| €129

Het is mogelijk accreditatiepunten aan te vragen voor deze training voor diverse registers, zoals Registerplein, SKJ, Kwaliteitsregister V&V, Register Zorgprofessionals, LV POH GGZ en NVvPO.

Eigen kracht, zelfregie en gekanteld denken; actuele thema’s in het sociaal domein van vandaag. Hoe zorgt u ervoor dat u voldoende toegerust bent om deze slag in praktijk te maken?

Training Vraagverduidelijking
De methode Vraagverduidelijking gaat ervan uit dat je alleen door dóór te vragen achter iemands werkelijke behoefte komt. Bijna altijd bestaat de vraag van mensen in eerste instantie uit een vraag naar het bekende aanbod. En als professional handel je eveneens vaak vanuit je persoonlijke referentiekader of dat van (opgelegde) procedures. De essentie is mensen dichter bij de oplossing te brengen door het goede in mensen aan te boren. Door bijvoorbeeld extra vragen te stellen in plaats van toe te lichten. Door niet alleen maar te vragen naar iemands negatieve ervaringen of tekortkomingen, maar juist ook naar wat iemand plezier geeft, waar hij of zij goed in is en of iemand in de dagelijkse praktijk iets doet met die kwaliteiten.

Resultaat
Kennis en vaardigheden op het gebied van effectieve vraagverduidelijking. Na afloop weet u:

  • Hoe u kunt aansluiten bij de leefwereld van de (hulp)vrager;
  • Hoe u achter de werkelijke vraag van een (hulp)vrager kunt komen;
  • Hoe u samen met de (hulp)vrager kunt vaststellen wat het gewenste resultaat is;
  • Hoe u duidelijk kunt krijgen wat de (hulp)vrager zelf kan;
  • Hoe u uw deskundigheid in kunt zetten zonder precies te vertellen wat de (hulp)vrager moet doen, hoe u dit naast de ervaringsdeskundigheid van de (hulp)vrager kunt zetten;
  • Hoe leuk, verrassend en leerzaam het is om de vraagverduidelijking samen met een (hulp)vrager te doen.

Hierdoor krijgt u inzicht in de werkelijke behoefte van een (hulp)vrager om vervolgens passend te kunnen ondersteunen. Het draagt daarnaast bij aan het vergroten van het gevoel dat mensen echt gehoord worden en de motivatie om als (hulp)vrager zelf bij te dragen aan de oplossing (eigenaarschap). Zodat voorkomen wordt dat dezelfde vraag terugkomt of dat de (hulp)vrager tussentijds afhaakt (besparing in tijd en geld).

Werkwijze
De training wordt gegeven door trainers van MEE met jarenlange ervaring op het gebied van vraagverduidelijking bij mensen met een kwetsbaarheid of een beperking. De wijze waarop de deelnemers leren is dezelfde manier als waarop hen geleerd wordt te handelen (‘practice what you preach’). De trainers brengen samen met hen hun (leer)vragen in kaart en sluiten aan bij wat zij denken nodig te hebben om het antwoord erop te vinden. Er wordt uitgegaan van hun sterke kanten, wat ze al kunnen, en hoe ze dit kunnen versterken en inzetten.

“Ik snap nu waarom ik niet meteen moet gaan oplossen en invullen, maar eerst moet beginnen helder te krijgen wat iemand wil bereiken.”

“Ik doe geen vraagverheldering meer zonder de cliënt, geen voorbespreking of analyse in het team en ik geef geen oplossing of aanbod meer waar de cliënt niet voor gemotiveerd is.”

“Doordat de methode in de training ook direct toegepast werd, kwam er beweging in de teams en kwam de inhoud meer binnen.”

Deze training bestaat uit 1 dagdeel (21 juni van 09.00 tot 13.00) en staat open voor individuele inschrijvingen van professionals en/of vrijwilligers uit verschillende werkvelden (bv. overheid, zorg en welzijn). De training vindt plaats in Apeldoorn. Data en tijden onder voorbehoud van wijzigingen. Meer weten? Of de mogelijkheden bespreken voor een grotere groep deelnemers? Neem dan contact op met MEE via T 088 633 0 633.

Details

Datum:
21 juni
Tijd:
09:00 - 13:00
Kosten:
€129

Locatie

Gebouw “Tot 2021”
Molenstraat-centrum 1
Apeldoorn, 7311 XG
+ Google Maps

Contact

Click to listen highlighted text!