Welkom op de website van MEE   Click to listen highlighted text! Welkom op de website van MEE
Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Open inschrijving: training Sexting, loverboys & social media

5 juni - 09:00 - 17:00

| €239

De inschrijving voor deze training is gesloten.

Deelname aan deze training levert accreditatiepunten op bij diverse registers, zoals Kwaliteitsregister V&V, Register Zorgprofessionals, Registerplein, SKJ, LV POH GGZ, NVvPO en Register van Kinder- en Jeugdpsychologen NIP.

Wat is sexting, sextortion, grooming en de rol van social media op loverboyproblematiek? Hoe herken ik de signalen? Hoe leer ik kwetsbare meiden om weerbaar te zijn? Hoe kunnen mensen met die zwak begaafd zijn of een licht verstandelijke beperking hebben veilig omgaan met e-mail, internetbankieren en sociale media? Hoe kunnen sociale media de kansen op het vinden van werk en vrienden (veilig) vergroten? Mag ik als professional een cliënt toevoegen of Facebook of Instagram? Wanneer is seksueel grensoverschrijdend gedrag strafbaar?

Risico’s én kansen
Jongeren die een licht verstandelijke beperking of autisme kunnen niet altijd tussen de regels door lezen. Op basis van gedragsregels in een bepaalde (face to face) context, passen zij aangeleerde ‘scripts’ toe. Die context verandert online. Verminderde aanwezigheid van schaamte, onvoldoende verwerkingstijd of bijvoorbeeld onvoldoende kennis om zogenaamde ‘alarmbellen’ te ontwikkelen, vergroten deze risico’s. Met als gevolg dat misbruik van vertrouwen, seksueel misbruik of zelfs gedwongen prostitutie (loverboyproblematiek) op de loer ligt. Tegelijkertijd bieden nieuwe en sociale media ook veel kansen. Hoe kunnen we risico’s verkleinen en kansen benutten?

Resultaten

  • Kennen van risico’s en kansen van nieuwe en sociale media in relatie tot mensen met een kwetsbaarheid of een beperking
  • Herkennen van signalen van grensoverschrijdend gedrag of bijvoorbeeld loverboyproblematiek
  • Praktische handvatten om de doelgroep te helpen bij het ontwikkelen van ‘alarmbellen’
  • Wegnemen van handelingsverlegenheid in gesprek en/of in de aanpak en ondersteuning
  • Kennen van wet- en regelgeving rondom grensoverschrijdend gedrag
  • Verkennen van grenzen tussen professioneel handelen vs. eigen regie en werk vs. privé

Inhoud
De training is bedoeld voor professionals (en/of vrijwilligers) en bestaat uit zowel kennisoverdracht als interactieve werkvormen aan de hand van casuïstiek, aansluitend bij de praktijk van de deelnemers. Afhankelijk van behoefte en duur van de training, is er ruimte voor ethiek, discussie, inbreng van eigen casussen of bijvoorbeeld het doorlopen van wet- en regelgeving en de stappen rondom aangifte. Zo kan de focus meer liggen op de risico’s rondom social media en seks, en bijvoorbeeld in mindere mate op de kansen om met de doelgroep aan de slag te gaan. Er is in principe geen voorkennis van nieuwe of sociale media benodigd; de top 10 van meest gebruikte media kan bij de start meegenomen worden.

“Lekker praktisch”
Professional: “Het is een enthousiast, inspirerend, maar bovenal ook een lekker praktisch verhaal, waar je direct mee aan de slag kan in de begeleiding van cliënten.”

Op basis van jarenlange ervaring, geeft MEE jaarlijks gastlessen en trainingen over sociale weerbaarheid online en loverboyproblematiek op tientallen scholen. Vanuit verschillende samenwerkingsverbanden adviseren we daarnaast o.a. overheid en politie omtrent de (keten)aanpak van loverboyproblematiek en mensenhandel. Voor cliënten, leerlingen of bijvoorbeeld burgers, zijn eveneens cursussen, gastlessen en trainingen op dit onderwerp mogelijk.

Deze training bestaat uit 1 dag (5 juni van 09.00 tot 17.00 uur) en staat open voor individuele inschrijvingen van professionals en/of vrijwilligers. De training vindt plaats in Zwolle. Datum en tijd onder voorbehoud van wijzigingen. Meer weten? Of de mogelijkheden bespreken voor een grotere groep deelnemers? Neem dan contact op met MEE via T 088 633 0 633.

Details

Datum:
5 juni
Tijd:
09:00 - 17:00
Kosten:
€239

Locatie

Zwolle
n.t.b.
Zwolle,
+ Google Maps

Contact

Click to listen highlighted text!