Welkom op de website van MEE   Click to listen highlighted text! Welkom op de website van MEE
Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Mini-symposium ‘All inclusive’ – Inclusie in de gastvrijheidsbranche (gratis)

6 juni - 09:45 - 12:00

| Gratis

De inschrijving voor dit mini-symposium is gesloten.

Ruim 20% van de Nederlandse bevolking heeft een beperking*. Zij vertegenwoordigen een grote groep consumenten binnen de gastvrijheidsbranche. Een toegankelijke ambiance levert de branche niet alleen een interessante klantengroep en positieve recensies op, maar hoeft ook niet per definitie veel te kosten. Het gaat namelijk net zo goed over bejegening als over de zo tot de verbeelding sprekende rolstoelingang. Tegelijkertijd doet het onlangs in Nederland geratificeerde VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking – met ‘Cultuur, sport en vrije tijd’ als één van de 8 kernthema’s – een beroep op maatschappelijke verantwoordelijkheid. Twee werelden die elkaar tot voor kort nauwelijks vonden. Mede aangejaagd door de publieke opinie, toenemende mondigheid van consumenten, (lokale) politiek en een opmars van ter beschikking gestelde subsidies en fondsen om de branche toegankelijker te maken, is daar nu verandering in gekomen.

Samen sterk
Op lokaal niveau ontstaan initiatieven die actief uitvoering geven aan het onlangs geratificeerde VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Zo heeft een gemeente recent opdracht gegeven om de horeca in haar gemeente te screenen op toegankelijkheid, als onderdeel van een lokale ‘inclusie-agenda’. Elders heeft een subsidie mogelijk gemaakt om vakantieparken in een heel aantal gemeenten toegankelijker te maken voor mensen met een beperking.

Slechts enkele voorbeelden van hoe actueel het onderwerp inclusie op dit moment is en de gastvrijheidsbranche soms op heel lokaal niveau raakt. Waarbij de motieven niet alleen voortkomen uit wens of verplichting, maar niet zelden ook uit (commercieel) voordeel. Bijvoorbeeld als het gaat om het lokaal of regionaal aantrekken van toerisme. Het creëren van positieve recensies op speciaal ontwikkelde apps die bijvoorbeeld aangeven welke horecazaken toegankelijk zijn. Of het voorkomen van negatieve klantervaringen door ‘mystery shoppers’, die breed opgepikt worden in sociale media.

In het mini-symposium praten we u bij over de belangrijkste ontwikkelingen en heeft u de mogelijkheid om ervaringsdeskundigen – mensen met een beperking – te consulteren en uw vragen voor te leggen. Het mini-symposium is een initiatief van MEE in samenwerking met Van der Valk Hotels & Restaurants en Stenden Hogeschool Leeuwarden.

Datum:   6 juni 2018 (let op: dit is een gewijzigde datum)
Tijd:         9.45 – 12.00 uur
Locatie:  Van der Valk Hotel Apeldoorn – De Cantharel

Programma
Het bondige programma bestaat uit 4 onderdelen: inleiders vanuit het bedrijfsleven, kennisoverdracht aangaande het VN-verdrag, inzichten vanuit onderzoek en onderwijs, en klantervaring. Vanuit het bedrijfsleven zullen Van der Valk Hotels & Restaurants en Buro Zorgeloos (als projectleider o.a. betrokken bij Zorgeloze Vakanties Twente, het resultaat van een unieke en gefinancierde samenwerking tussen vakantieaccommodaties, gemeenten, zorg- en welzijnsorganisaties, verenigingsleven en onderwijs) hun ervaringen delen. Ook spreekt Prof. Conrad Lashley van de Stenden Hogeschool Leewarden. Hij is docent en onderzoeker op het gebied  van gastvrijheid. Het tweede gedeelte staat in het teken van klantervaring, waarbij aanwezigen de mogelijkheid hebben om ervaringsdeskundigen te consulteren op wat toegankelijkheid voor hen inhoudt. Na afloop is er gelegenheid om na te praten met collega’s in het vak, sprekers en/of ervaringsdeskundigen.

*In Nederland wonen 2,3 miljoen mensen met een lichamelijke beperking (motorisch, visueel of auditief), 110.000-330.000 mensen met een lichte verstandelijke beperking (IQ 50 – 70) en nog eens 2,2 miljoen zwakbegaafden (IQ 70- 85). Daarnaast hebben naar schatting 168.000 mensen een Autisme Spectrum Stoornis. Tel daar een percentage niet-aangeboren hersenletsel bij op en de groep klanten met een beperking is omvangrijk. Bronnen: Sociaal en Cultureel Planbureau, Factsheet ‘Mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen’; VGN, feiten en cijfers; MEE, prevalentiecijfers o.b.v. gegevens van o.a. benchmark MEE, CBS, SCP, Gezondheidsraad, Trimbos instituut en RIVM.

Details

Datum:
6 juni
Tijd:
09:45 - 12:00
Kosten:
Gratis

Locatie

Van der Valk Hotel Apeldoorn
Van Golsteinlaan 20
Apeldoorn, 7339 GT
+ Google Maps

Contact

Click to listen highlighted text!