Welkom op de website van MEE   Click to listen highlighted text! Welkom op de website van MEE
Laden Evenementen

« All Events

  • Dit event is voorbij.

Mini-symposium LVB, criminaliteit en verslaving

5 oktober 2017 - 14:45 - 17:00

| Gratis

“Almeloër met IQ van 65 was loopjongen voor criminelen”, kopte Tubantia op 5 juli jl. Hij is snel beïnvloedbaar, is bekend bij dak- en thuislozenopvang, heeft geen werk of dagbesteding en is naar eigen zeggen recreatief gebruiker van drugs en alcohol. Hij is inmiddels in beeld. Maar dat geldt voor veel LVB-ers die in aanmerking komen met criminaliteit en verslaving (nog) niet. Schattingen voor het aantal LVB-ers in het strafrechtelijke circuit liggen tussen de 20 en 40%, voor middelengebruik ligt dit percentage nog hoger. Tijdige herkenning speelt een rol, maar ook een aanpak die aansluit bij de leefwereld van iemand met een licht verstandelijke beperking. Het liefst door diegenen die direct betrokken zijn; van politie en justitie, verslavingszorg, dwang en drang, rechtspraak, detentie en/of reclassering tot voorliggende wijkteams en iemands persoonlijke netwerk. Om zo meedoen mogelijk te maken (inclusieve samenleving) en miscommunicatie, probleemgedrag, herhaaldelijke conflictsituaties, frustratie bij professionals en – bovenal – een verhoogde kans op recidive te voorkomen.

Wat kunnen de betrokken partijen vanuit veiligheid en justitie, hulpverlening en gemeenten van elkaar leren? Wat hebben mensen met een LVB nodig om duurzaam uit de criminaliteit en verslaving te komen en/of te blijven?

Op 5 oktober aanstaande organiseren MEE IJsseloevers en MEE Veluwe daarom het mini-symposium ‘LVB, criminaliteit en verslaving’. Sprekers vanuit verschillende invalshoeken zullen hun kennis en ideeën hierover delen. Het doel van het mini-symposium is het versterken van de verbindingen tussen de verschillende kennisgebieden en betrokken partijen. En vanuit inzichten uit de leefwereld van mensen met een LVB te inspireren met mogelijke aanpak en innovatieve oplossingen. Organisaties opereren in de sector veiligheid en justitie, gemeenten en betrokken hulpverleningsinstanties zijn van harte uitgenodigd!

Datum:           5 oktober
Tijd:                 14.45 – 17.00 uur (14.30 uur inloop ivm hoge opkomst, houd hier
rekening mee)
Locatie:           Dorpscentrum De Wieken, Molenstraat 15 in Vaassen
Kosten:            Gratis*
Sprekers:

  • Anousjka Talen, Toegevoegd Directielid Penitentiaire Inrichting Almelo, Ministerie van Veiligheid en Justitie
  • Marike van Dijk (of collega), Research and development Intellectual Disability (LVB) bij Tactus
  • Frank Nijkamp en ervaringsdeskundige, Maatschappelijk werker bij Trajectum
  • Ria Brands en ervaringsdeskundige, Adviseur Innovatie en Beleid, MEE

*Het mini-symposium is gratis te bezoeken. Bij aanmelding rekenen wij op uw komst. Kunt u toch onverhoopt niet komen, meldt u zich dan tijdig af, zodat wij geen kosten in rekening hoeven brengen.

Details

Datum:
5 oktober 2017
Tijd:
14:45 - 17:00
Kosten:
Gratis

Locatie

Vaassen
Molenstraat 15
Vaassen,
+ Google Maps

Contact

Click to listen highlighted text!